top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverCristin Van Ooyen

Ik ben nu eenmaal zo.



Hoe vaak heb ik deze uitdrukking al gehoord?


Wanneer we tijdens onze sessie samen de gedachtenpatronen en routineuze strategieën die je toepast van dichtbij bekijken, stoot ik vaak op weerstand. Veel weerstand.


'Zo heb ik het altijd gedaan', 'zo reageer ik altijd', 'zo ben ik het gewoon', 'ik ben nu eenmaal zo', is vaak de verdediging.


Maar ben je wel blij met 'ik ben nu eenmaal zo'? Is het niet de bedoeling dat je de zaken anders wil aanpakken?


Als je verandering wil in je leven, dan zit er maar een ding op. VERANDEREN.


Liever willen we dat de omstandigheden veranderen, of we willen de 'anderen' veranderen. Of misschien denk je: 'ik moet maar eens van omgeving veranderen, dan wordt alles anders'. Zo kan je -nu ja- 'vrolijk' verder gaan zoals je het altijd al gewoon was.


Toch heb je veel minder controle op de omstandigheden, de anderen of wat dan ook buiten jezelf. Inzicht krijgen in je eigen reacties, je innerlijke beleving in vraag stellen, je eigen gedrag onder de loupe nemen is best confronterend, maar zal een duurzamer resultaat brengen dan 'controle' willen hebben over de externe wereld.


'Ik ben nu eenmaal zo'.

Daarmee wil je zeggen dat wat je doet, het gevolg is van je karakter. Je meent te weten dat -omdat je altijd zo gereageerd hebt- je niet anders kan dan in de toekomst op precies hetzelfde elan verder te gaan.

Je karakter wordt gevormd door een reeks van karaktertrekken: jouw unieke aangeboren manier van reageren op externe en interne prikkels. Die karaktertrekken, samen met aangeleerde gewoonten, vormen je persoonlijkheid. En die staat toch vast, hoor ik je zeggen.

Dan stel ik de volgende vraag. Reageer jij nog steeds als je 5-jarige zelf, je 10-,15-,20-,30-jarige zelf? Ik hoop voor jou dat je wel een zekere evolutie kan onderscheiden?

Jouw karakter, je persoonlijkheid worden mee bepaald door jouw ervaringen.

Door anders om te gaan met je ervaringen, werk je ook aan je karakter.


Een voorbeeld:

Stel: je hebt het heel moeilijk met kritiek. Alles wat neigt naar twijfel over wat je zegt of doet, voelt aan als 'afwijzing' of 'afkeuring'. Altijd zo geweest, zeg je me.

Kritiek hoeft geen sterke afwerende emoties teweeg te brengen. Je hoeft je niet kwaad te maken of in je schulp te kruipen bij -wat jij ervaart als- kritiek.

Wanneer je een ander standpunt inneemt, door bvb. een andere invulling te geven aan het concept kritiek, kan je de 'kritiek' gebruiken om jezelf beter te leren kennen. Zo hoeft kritiek niet destabiliserend te werken, maar kan je het constructief inzetten om jezelf in een andere licht te zetten en zelfs te groeien door dit nieuwe stukje info over jezelf.


Ook neurologisch onderzoek bevestigt het standpunt dat wij wel degelijk kunnen veranderen.

Wij worden geboren met meer dan 500 miljard neuronen in ons brein. In onze weg naar volwassenheid verdwijnt 80% van deze oorspronkelijke neuronen. De resterende cellen krijgen zo de ruimte om verbindingen aan te maken (door ervaringen die we opdoen) en complexe netwerken te creëren van alle informatie die we tijdens ons leven opdoen. Het unieke patroon van onderlinge verbanden maakt ons tot wie we zijn: hoe we reageren, wat we voelen, wat we willen,...

Hiermee is het verhaal zeker niet af. De neurale netwerken worden constant bijgewerkt. Er worden paden verwijderd die weinig gebruikt zijn, er worden nieuwe aangemaakt, paden worden verbreed of net wat smaller gemaakt. Dat noemt men de plasticiteit, de maakbaarheid, van ons brein. Constant worden er nieuwe neuronen bijgemaakt, een proces dat men neurogenese noemt.

Het is dat proces van neurogenese dat ons brein gezond houdt, die plasticiteit, die actief bijdraagt aan onze geestelijke gezondheid en onze veerkracht.


Hoe kan je dit proces nu zelf ondersteunen?

Verlaat af en toe je comfort zone. Doe alle dagen iets nieuws, iets wat ongemakkelijk aanvoelt omdat het onbekend is voor je. Al was het maar een ander vervoermiddel nemen naar werk, naar een andere supermarkt gaan, op een andere plek aan tafel gaan zitten.


Tot zover dit bericht. Ik ga nu een wandeling in de sneeuw maken. Ben geen fan van sneeuw maar ik maak er mijn uitdaging van.

Wees een kameleon. Wat is jouw uitdaging voor vandaag?





32 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page