top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverCristin Van Ooyen

Mild zijn voor jezelf



Ken jij de legende van Sint Maarten?

Martinus werd geboren in het jaar 316 na Christus in het huidige Hongarije. Hij werd door de keizer tot ridder geslagen.

Martinus was soldaat in het leger van de Romeinse keizer. Op een zeer koude dag in de winter toen hij op zijn paard naar huis reed, zag Martinus een arme man zonder jas in de sneeuw zitten. De man had geen schoenen aan, hij had het erg koud en bedelde om geld. Martinus kon zijn ogen er niet voor sluiten, maar hij had geen geld voor de man.

Hij stapte van zijn paard af en sneed met zijn zwaard zijn eigen mantel doormidden en gaf de arme man een helft tegen de kou. Pas daarna vervolgde Martinus zijn weg naar huis.


Wat heeft dit te maken met mild zijn voor jezelf? Wel.... veel!

Martinus zorgt voor de arme bedelaar, niet door zijn mantel weg te geven, maar deze te delen. Een helft voor een ander, een helft voor mezelf.

Mild zijn voor jezelf is niet hetzelfde als egoïstisch zijn: door mild te zijn voor jezelf, leer je ook mild te zijn voor een ander. Die mildheid brengt onze altruïstische gevoelens in onszelf naar boven.


Ben ik dan niet mild voor mezelf, zal je je misschien afvragen?

Vaak zijn we heel hard voor onszelf: we leggen onszelf deadlines op (onder het mom dat anderen dat doen), hebben voortdurend kritiek op alles wat we 'verkeerd' doen, kunnen onszelf niet vergeven dat we al eens iets vergeten, leggen de lat steeds hoger... en zo kan je er zelf nog wel wat voorbeelden bij verzinnen.


Hoe kan je mild zijn voor jezelf? Geef jezelf ademruimte en veroordeel jezelf niet te snel. Aanvaard dat het soms fout loopt en dat we allemaal fouten maken. Wees je eigen beste vriend(in). Wetenschappers noemen dat "self-compassion", wat je kan vertalen als "zelfmededogen" of "zelfcompassie". Carl Rogers, de vader van de humanistische psychologie, formuleerde het als volgt: "Pas als ik mezelf helemaal aanvaard zoals ik ben, kan ik veranderen."

Je hoeft niet beter te te worden dan je al bent om vriendelijker te worden te voor jezelf. Zelfcompassie biedt ook het besef dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten. Niemand is perfect; we maken allemaal fouten. In de psychologie heet dat "een besef van gedeelde menselijkheid". Er is de voorbije jaren heel wat onderzoek gedaan naar de effecten van zelfcompassie. De studies zijn bemoedigend. Mild zijn voor jezelf beschermt je tegen angst en depressie. Het helpt je door een lastige tijd, bijvoorbeeld bij rouw, burn-out of een chronische ziekte. Het motiveert als je een doel wil bereiken. Je zelfvertrouwen krijgt een boost wanneer je mild bent voor jezelf. Zelfmededogen kan je leren.

"Mensen gaan vaak piekeren als ze in een moeilijke periode zitten", zegt Filip Raes, klinisch psycholoog, gedragstherapeut en hoogleraar psychologie aan de KU Leuven. "Dat piekeren leidt tot extra stress. Die stress kan chronisch worden en dat is schadelijk voor lichaam en geest. Zelfcompassie legt het piekeren lam, zodat die cyclus doorbroken wordt. Zo gaat de stress niet woekeren in je lichaam en je hoofd." Vriendelijk zijn voor jezelf heeft vele voordelen.

Milde Mensen:

  • zijn vaak meer tevreden

  • zien het leven zonniger in

  • hebben meer veerkrachtig

  • zijn nieuwsgierig.

  • zijn evenwichtig

  • zijn verbonden met hun omgeving.

Hoe beoefen je zelf-compassie?

  • Wees je bewust van de boze Muppets (kritische stemmetjes) in je hoofd

  • Stel een vriendelijke begeleider, een beste vriend, aan in je hoofd die de Muppets vriendelijk toespreekt (je kan die stemmetjes helaas niet wegtoveren)

  • Pas de zachte glimlach toe wanneer je tot jezelf spreekt

  • Wees je bewust van je succesverhalen en vier ze.

  • Wees dankbaar voor je verwezenlijkingen

  • Er bestaat geen falen, alleen maar leermomenten

  • Neem regelmatig de tijd om bij jezelf te komen

  • Vind jezelf interessant genoeg om jezelf in al je aspecten te leren kennen.

Kan jijzelf nog toepassingen vinden van zelfcompassie?

Oefening baart kunst, ga ermee aan de slag, kleur je eigen leven...

en vier je succesjes.

208 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page