top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverCristin Van Ooyen

Naar buiten: 5 redenen om te wandelen.Wandelen: de bestemming is niet belangrijk, het onderweg zijn is het doel.

Naar buiten gaan is een noodzaak, op een tredmolen stappen in de fitness zaal zal wel wat fysieke voordelen hebben maar het essentiële element ontbreekt.

Heerlijk dat buiten zijn: in een groene omgeving, omgeven door buitenlucht, buitengeuren en buitengeluiden ervaar je de weidsheid van het landschap. De lucht boven je, de grond onder je voeten, de bomen, struiken, het pad ligt voor je. Je hoort de vogels, het ruisen van de bladeren, je adem en je voetstappen. Je ruikt de regen en de vochtige aarde, het stervende blad, de natte bast. Je voelt de wind in je haren, de elementen op je huid.

Bewust al je zintuigen inzetten tijdens het wandelen verdrijft de malende gedachte, het gepieker en de zorgen van de dag.

Het bos brengt je in het hier en nu: de natuur heeft een gunstig effect op ons lichaam. Niet voor niets wint het bosbaden aan populariteit: in Japan is het verheven tot levenskunst, in Noorwegen wordt boswandelingen en -baden actief ingezet bij burn-out.


Hippocrates wist het al: wandelen is het beste medicijn.

Twijfel je nog? Hierbij 5 redenen om naar buiten te gaan:

  1. wandelen verhoogt je weerstand: door stevig te wandelen, maak je endorfines, serotonine en dopamine aan. Dat zijn stofjes in je hersenen die je humeur verbeteren, je stress verlagen en je concentratievermogen verhogen.

  2. wandelen zorgt voor een verhoogde doorbloeding in je lichaam (en dus ook je brein). Afvalstoffen worden sneller afgevoerd en voedingsstoffen aangevoerd in elke cel van je lichaam.

  3. wandelen help om cortisol (een hormoon aangemaakt in stress situaties) af te breken en zo spanningen los te laten. Hierdoor kunnen we onze situatie weer helder bekijken en oplossingen zoeken in plaats van in het probleem te blijven hangen.

  4. Wandelen is zelfzorg: je kiest ervoor om zelf actie te ondernemen en tijd te maken om jezelf. Ga dan ook eens alleen wandelen. Dat helpt om meer afgestemd te geraken op je lichaam.

  5. Door je hoofd leeg te maken komen er nieuwe verfrissende ideeën, nieuwe inspiratie om mee aan de slag te gaan.

Prettig wandeling!

27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page