top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverCristin Van Ooyen

Oude wijn in nieuwe zakken.


Nieuwe wijn in oude zakken. Het spreekwoord is zo oud als de straat. Zelfs nog ouder als de straat: in het Nieuwe Testament vind je een verhaal waarin Jezus deze metafoor gebruikt. In die tijd werd een geitenvel gebruikt om wijn te bewaren. Als je nieuwe wijn in een oude zak bewaart, dan barst de oude zak omdat hij stug is en de nieuwe wijn nog gist en groeit.


Waar gaat dit naar toe, vraag je je af? Blijf nog even bij me en je zal zien dat de oude teksten heel toepasselijk zijn, zelfs als je geen fan bent van het Goddelijke clubje.

Jezus gebruikt deze metafoor om aan te geven dat hij - nieuwe gistende wijn die oproer veroorzaakt- moeilijk past in het bestaande systeem - de oude zak- waar conservatieve Farizeeërs de plak zwaaien. Zijn innovatieve manier van denken werd als bijzonder bedreigend ervaren, met de bekende gevolgen van dien.


Maar kijk nog eens naar de titel hierboven. Er staat net het omgekeerde:

Oude wijn in nieuwe zakken.


Hoe komt wijn tot stand?

Men neme vruchten, een reservoir, arbeid en tijd.

Wijn rijpt niet in één vat maar wordt vaak overgebracht naar een ander vat. Dit wordt gedaan om wijn te scheiden van het bezinksel en de wijn te laten ademen.

Hoe pas je deze metafoor toe op je leven? Wanneer je bereid bent om je vastgeroeste gewoonten tegen het licht houden, geeft dit in eerste instantie een ongemakkelijk gevoel: ons brein houdt het graag bij het bekende, het oude. Zet je door en geef je jezelf de kans om een nieuwe blik te ontwikkelen, dan kan er een frisse wind door je hoofd waaien. Verandering werkt zo bevrijdend dat het de moeite waard is om je even ongemakkelijk te voelen. Door de oude wijn over te hevelen in een nieuw vat, kan je de vruchten plukken van de arbeid die je geleverd hebt. Gun jezelf de tijd en de ruimte om nieuwe inzichten te laten inzinken. Laat je wijn rijpen in nieuwe vaten. Wie weet openen die frisse ideeën wel verborgen deuren en nieuwe wegen die leiden naar onbekende oorden met tal van nog te ontdekken mogelijkheden. Het voelt aan als een frisse start en motiveert je om vol vertrouwen verder te gaan.52 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page