top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverCristin Van Ooyen

Wat heb ik nodig?

Half maart 2020 startte ik met volle moed een 3-daagse workshop met als thema 'ZELFZORG'. Als voorbereiding had ik een schema gemaakt van de vele facetten van dit begrip. De workshop is een stille dood gestorven maar het schema heeft het overleefd. Dat wil ik graag met jullie delen.


Ik maak een opsplitsing tussen de laagjes van ons ZIJN (de kolommen fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel lichaam), persoonlijke groei en jouw professionele output - werk in alle zijn vormen. De rijen tonen begrippen, zij geven aan hoe we evenwicht en rust bewaren in elk van deze lichamen.

Het schema maakt duidelijk dat voor jezelf zorgen meer is dan 'elke dag proper ondergoed en je tanden poetsen'. De invulling en de waarde die we geven aan alle afzonderlijke vakjes is heel persoonlijk: zij bepalen mee hoe jij in het leven wil staan.


Alle vakjes maken deel uit van jouw zelfzorg, al zullen er wellicht een aantal bij zijn waar je nog niet bij stilstond. Of zijn er enkele bij waar je geen idee van hebt hoe je ze zou invullen. Heb je weerstand bij een van de begrippen in de tabel? Laat de weerstand toe en vraag jezelf af waarom er weerstand is?


Ik geef 2 voorbeelden:

BIDDEN: dit woord roept beelden op. Het heeft een lading, positief dan wel negatief en kan een bepaald gevoel in je naar boven brengen. Het brengt je terug bij herinneringen, ervaringen, bepaalde emoties...

Het brengt je bij je eigen vooroordelen en interpretaties.

En nochtans is bidden maar een woord. Een woord dat heel veel betekenissen heeft.

Kan je misschien een andere lading geven aan het woord? Misschien bid jij op een heel eigen manier? Een wandeling in het bos, een kaars bij een geliefde overledene, een moment van stilte in de dag, een mooie quote, een mantra, of op een dieper niveau dankbaar zijn voor de mensen in je leven?

Hoe jij dit vakje, dit begrip invult maakt niet uit, weet wel dat jouw behoefte tot diepere verbinding om een invulling vraagt wil je het evenwicht behouden op dit niveau van je leven.


WAARDERING is ook heel persoonlijk. De een heeft er schijnbaar geen nood aan, de ander heel veel. Waardering heeft vele gezichten: weten wat waardering voor jou betekent is weten wat je nodig hebt. Waardering is heel persoonlijk: een bos bloemen krijgen kan voor jou de mooiste vorm van waardering zijn, voor jouw partner is een compliment over zijn/haar kookkunsten misschien veel waardevoller. Door aandacht te geven aan je eigen behoefte aan waardering en minder aan hoe jij die behoefte wil ingevuld zien, leer je ook aandacht te schenken aan 1. de behoefte van de ander en pas daarna aan zijn/haar persoonlijke invulling.


Maak tijd om per begrip na te gaan hoe jij dit wil/kan invullen.

Zelf bewustzijn brengt je bij zelfkennis. Zelfkennis is nodig voor zelfzorg.


Wil je hier graag verder op ingaan? Geef dit aan tijdens de sessie, dan gaan we samen verder kijken naar vorm en inhoud van de facetten van zelfzorg.

82 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page