top of page
Zoeken
 • Foto van schrijverCristin Van Ooyen

Wat heb ik nodig? 10 universele emotionele behoeften in een notendop.


 1. veiligheid en geborgenheid: je veilig voelen is een primaire behoefte. Deze behoefte gaat ver terug in zowel onze persoonlijke als onze gezamenlijke geschiedenis. Als baby was geborgenheid even belangrijk als voeding en slaap, als mens was/is een veilige plek levensnoodzakelijk om te overleven.

 2. aandacht: kwalitatief oprechte aandacht doet ons letterlijk groeien als mens. Bij emotionele verwaarlozing zien we dat kinderen motorisch, cognitief en fysiek achterstand oplopen. Oprechte, volle aandacht zal daarom het tegenovergestelde effect hebben. Dit geldt trouwens niet alleen voor mensen; ook dieren en planten varen wel bij aandacht.

 3. emotionele verbondenheid: de wetenschap dat je gewaardeerd wordt voor wie je bent en wat je doet is cruciaal. Een evenwichtige verbinding met de anderen en de bredere gemeenschap is een logisch gevolg van een gezonde emotionele verbinding met jezelf.

 4. Erkenning: het gevoel dat je ertoe doet, dat je er mag zijn. Deze behoefte komt tegemoet aan één van de belangrijkste existentiële vragen: 'Mag ik er zijn?'

 5. Zelfstandigheid en authenticiteit: het recht om te zijn wie je werkelijk bent, om je eigen beslissingen te nemen en ook verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen keuzes.

 6. Privacy: de behoefte om alleen te zijn, de mogelijkheid om je eigen keuzes te overdenken, levenservaringen te verwerken, om op jezelf terug te vallen.

 7. Intimiteit: de behoefte om jezelf en de ander op diepere niveaus te leren kennen, zowel fysiek, mentaal als emotioneel. Het recht om je letterlijk en figuurlijk bloot te geven, jezelf volledig te accepteren en geaccepteerd te voelen.

 8. Dienstbaarheid: de behoefte om iets te betekenen voor de ander, anderen helpen zichzelf te zijn. En die dienstbaarheid op jouw manier in de wereld te zetten: familie ondersteunen, kinderen opvoeden, een zaak runnen, een team vormen. Het gevoel dat jouw aanwezigheid er toe doet.

 9. Persoonlijke groei: de zoektocht naar betekenis is nooit af, de vragen blijven pertinent: waar ligt mijn potentieel , wat zijn mijn talenten , welke vaardigheden wil ik ontwikkelen? Door jezelf nieuwe ervaringen toe te staan, door te falen en terug op te staan, door uit die comfort zone te treden groeien we als mens.

 10. Levensdoel: de behoefte om je eigen weg te volgen in het leven. Leid je eigen leven en laat niemand je vertellen dat het anders moet.

81 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page